Actualitat

Són tècnicament segures les apps de cites?

1 / 07 / 2021 | Marco+Ibor

Conèixer una persona a la barra d’un bar o per una trobada fortuïta ja era una tendència a la baixa abans de la pandèmia i el confinament ha accelerat i consolidat l’auge de les apps de cites online.

En un mercat ple d’alternatives –Tinder, Bumble, OkCupid, Mamba, Pure, Feeld, Her, Happn o Badoo–, fins i tot segmentades per grups, els avantatges i riscs segueixen sent els mateixos.

Tinder va assolir el record de 3.000 milions de swipes (l’acció de lliscar a través de l’app) per dia i altres com OkCupid experimentava un augment del 700% d’ús.

Els darrers estudis asseguren que aquestes aplicacions ara són més segures, però encara suposen un risc i estan plenes de vulnerabilitats.

Connexions no segures i vulnerabilitats

L’any 2017 les apps permetien interceptar les dades enviades perquè la majoria utilitzaven el protocol HTTP sense xifrar, provocant importants mancances de seguretat.

Actualment la situació ha millorat significativament; les aplicacions més utilitzades han deixat enrere el HTTP, no envien dades si el protocol no és segur i bloquegen les connexions no segures.

Tanmateix, els darrers anys la majoria de desenvolupadors d’aquestes apps han invertit en bug bounty programs que tenen com a objectiu recompensar als hackers blancs (sense intencions malicioses) o desenvolupadors que troben errors de seguretat en el software.

Malgrat això, les aplicacions de cites segueixen plantejant altres importants problemes de privacitat com permetre als usuaris registrar-se a través de comptes d’altres xarxes socials com Spotify o Facebook.

Si l’usuari escull aquesta opció, el seu perfil de l’app s’autocompleta amb informació que posseeix el compte vinculat (fotografies, biografia del perfil, etcètera).

A més a més, alguns d’aquests programes requereixen dades com el lloc de treball o el centre d’estudis, el que facilita la cerca fora d’aquestes aplicacions.

La ubicació, una dada que els usuaris estan obligats a compartir, és la vulnerabilitat més greu. L’accés a aquestes dades provoca un augment del ciberassetjament, l’assetjament físic o el doxing, una pràctica que fa pública informació privada per perjudicar a una víctima.

Recomanacions d’ús de les apps de cites

  • No compartir massa informació personal: cognoms, feina, fotos amb amics i opinions polítiques en el perfil.
  • No vincular altres comptes de xarxes socials amb els perfils de les apps de cites.
  • Seleccionar la ubicació manualment sempre que sigui possible.
  • Utilitzar l’autentificació en 2 passos.
  • Eliminar o ocultar el perfil en aquestes apps si no les utilitzes.
  • Utilitzar la missatgeria integrada i no derivar la conversa a WhatsApp.

El Serraller

Presentem un dels nostres projectes fets en l'àmbit de la creació i disseny digital, el portal web per...

read more

Vols més informació?

Omple el formulari i el departament corresponent atendrà la teva consulta al més aviat possible.

Vols més informació?

Omple el formulari i el departament corresponent atendrà la teva consulta al més aviat possible.