Les companyies treballen per ser més respectuosos amb el medi ambient a la vegada que volen respondre a les expectatives d’un consumidor cada vegada més conscient, exigent i informat.
La sostenibilitat s’ha convertit en un dels principals segments de posicionament per a les marques. En aquest camí cada vegada més marques i usuaris que incorporen moviments com l’economia circular i la segona mà.
L’auge de la compra i venda de segona mà ha viscut un impuls per la pandèmia i una situació econòmica poc favorable derivada d’aquesta que ha provocat la cerca dels preus més baixos per part dels consumidors.
El creixement de plataformes i aplicacions de segona mà ha posat en alerta a les marques que han apostat per posar en marxa els seus propis serveis per a la venda de productes i articles usats o enfocats a la reutilització.
El comerç invers o de segona mà, present en el mercat des de fa anys, ha sigut redenominat com a recommerce per fer referència a aquesta activitat en el comerç electrònic i la transformació digital, perquè el negoci s’ha traslladat a portals online i aplicacions mòbils.
El “Next Big Thing”?
Firmes de moda com Urban Outfiters posen en marxa una marca paral·lela per convertir als seus clients en venedors dins el seu propi ecosistema i evitar que utilitzin altres plataformes per vendre els seus articles de segona mà.
Altres retailers tradicionals com H&M també han fet avanços similars. L’any 2019 la firma sueca va adquirir Sellpy, plataforma de venda online de segona mà, i ha invertit fins a 4 milions d’euros per a expandir-se per tot Europa.
Altres sectors també aposten per l’economia circular. Ikea i el seu servei Buy Back permet als clients retornar mobles usats a la marca, oferint fins al 50% del preu original en una targeta per a una futura compra a la mateixa tenda.
Media Markt també aposta per la segona mà amb la iniciativa New Life, que ofereix la possibilitat als consumidors de donar una segona vida als seus telèfons mòbils.
Una alternativa real
D’aquesta manera, tant per perseguir objectius de transformació sostenible com per defensar el seu posicionament en el mercat o per satisfer les expectatives del consumidor responsable, companyies de tot el món i de diversos sectors han trobat en la segona mà una nova forma d’impulsar el seu creixement.
En un context marcat per la digitalització i la recerca de models més compromesos amb el medi ambient, aquesta forma de comerç està desdibuixant les seves connotacions negatives i es consolida com a alternativa per a les marques i usuaris en l’objectiu d’assolir un consum conscient.